Natuurlijk Yoga Vorstenbosch

Trust the wisdom of your soul, it knows the way

Kruiden en voeding

Als ik in mijn vrije tijd niet op de yogamat sta, de verbonden adem toepas, dan kun je me vinden in de natuur. Wandelend met de hond, of ik ben aan het genieten en aan het plukken in mijn 'eetbare tuin'. Daar ligt ook een grote interesse van mij. Natuurlijke voeding is van belang om het lichaam gezond te houden. Voeding en de werking er van heeft ook weer mooie raakvlakken met de yoga en ayurveda.

Het is mooi om met beiden bezig te zijn, de natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om een gelukkig leven te leiden.

'Time spent in nature is never wasted'                                                                                                                            

Ayurveda

Ayurveda komt oorspronkelijk uit het oude India en betekent letterlijk 'wetenschap van het leven'. Er zijn bronnen die zeggen dat ayurveda de oudste geneeskunde ter wereld is. De wijsheid, wetenschap en de praktische toepassing ervan worden vandaag de dag nog steeds beoefend en toegepast.

Ayurveda heeft als doel ziekten te genezen, maar richt zich met name ook op het voorkomen van ziektes. De moderne geneeskunde is er voornamelijk op gericht om symptomen, die voortkomen uit ziekte, te bestrijden. Maar voorkomen is beter dan genezen. Je zou ayurveda dus kunnen beschouwen als preventieve gezondheidszorg waarbij wordt gekeken naar lichaam én geest, oftewel vanuit een holistisch perspectief. Waarbij balans het sleutelwoord is want als je in balans bent, ben je gezond. Omdat de ayurveda kijkt naar het unieke individu, is die balans dan ook voor iedereen anders.

Ikzelf heb veel gehad aan de adviezen van Anil Kumar Mehta, hij geeft consulten in Den Haag en Nijmegen maar ook zijn boeken geven duidelijke informatie en tips. De boeken van David Frawley vind ik ook erg boeiend, hij geeft in zijn boeken de mooie samenwerking weer met yoga, diverse kruiden.

Volgens ayurveda is ieder mens uniek. De drie dosha’s zijn drie ‘krachten’ die elk hun eigen functies hebben in het lichaam. De dosha’s zijn opgebouwd uit de vijf elementen, waaruit wij, de natuur zijn opgebouwd. Vata is opgebouwd uit de elementen ether en lucht, pitta is opgebouwd uit de elementen vuur en een beetje water. Kapha is opgebouwd uit de elementen water en aarde. Daarbij horen ook bepaalde kwaliteiten.

Vata – lucht, licht, koud, droog en beweeglijk

Pitta – vuur, warm, principe van transformatie

Kapha – water en aarde, koud, vochtig, geeft structuur

Vanuit het Sanskriet vertaalt, betekent dosha 'Dat wat verandert'. De krachten vata, pitta en kapha zijn dan ook voortdurend aan verandering onderhevig, net als de natuur. Voeding en alles wat je ervaart heeft invloed op de drie dosha’s. Op het moment dat je wordt geboren heeft jouw lichaam een bepaalde blauwdruk. Je hebt een unieke verhouding aan vata, pitta en kapha (de dosha’s) in je lichaam. Dit is jouw constitutie en bepaalt wie jij bent als persoon qua uiterlijk en innerlijk. Doordat we allemaal anders opgebouwd zijn qua dosha’s en elementen, is te verklaren waarom we allemaal een andere lichaamsbouw, type huid, soort haar, maar ook persoonlijkheid, enzovoort, enzovoort, hebben.

Wanneer je weet wat jouw constitutie is en als je weet wat jouw dosha’s in en uit balans brengen, kun je je leefstijl en eetpatroon daar op aanpassen. Want zolang de balans in jouw lichaam hetzelfde is als op het moment dat je werd geboren, ben je in balans en dus gezond. Het blijft dus belangrijk te kijken naar de hele persoon en de kwaliteiten die aanwezig zijn om een goed voedings en leef advies af te stemmen. Wat voor de ene persoon goed werkt qua voedingsadvies hoeft voor jou absoluut niet zo te zijn. Een Vata type die alleen maar rauwe voeding, salades tot zich neemt zal zich niet goed voeden en voelen, meer gebaat zijn met vaste, warmere voeding.

Om erachter te komen wat jouw constitutie is kun je het beste een afspraak maken bij een arts of therapeut die de ayurvedische leer heeft gestudeerd.

Een deel van deze informatie is afkomstig van de website YogiSan. Het is een platform voor yoga, ayurveda en mindfulness. Het is een plek die leraren en liefhebbers verbindt, met elkaar en met de inhoud.